Korsallergi

Symptom för korsallergi visas ofta som klåda i gommen men även genom att man blir svullen i munnen och svalget. Ibland svullnar även läpparna samtidigt som det sticker och kliar i dem. Besvär kan även komma från ögonen som börjar klia och rinna.

Den vanligaste korsallergin förekommer vi björkpollenallergi. Utöver detta finns det även korsallergi för gråbopollen och gräspollen. Korsallergi hos individer med gräsallergi är dock mycket ovanligt jämfört med förekomsten av korsallergi vid björkallergi. De allergen i födoämnen som korsreagerar med björkpollen förstörs vanligtvis vid värme då de är värmelabila och förändras vid upphettning. Därför kan man ofta äta den mat man är allergisk mot om den är tillagad. Undantag är nötter. Det hjälper tyvärr inte att tillaga maten vid allergi mot gråbo- och gräspollen, då dessa födoämnen inte är uppbyggda med allergen som är värmelabila. 

Korsallergi

För allvarligt känsliga allergiker är det viktigt att vara medveten om vad olika matprodukter och maträtter innehåller. Framför allt i färdiglagad mat finns det risk att dolda allergen förekommer. Livsmedelsproducenter har oftast flera livsmedelsprodukter i sin fabrik. Med detta ökar risken för att rester ska förekomma i olika produkter. Förekomsten är störst att produkter produceras där rester från jordnötter, mjölk, ägg, skaldjur och fisk finns.

Även latex är ett förekommande icke luftburet allergen som korsreagerar. Latex är ett naturgummi som framför allt hittas i ballonger, gummihandskar och kondomer. Korsallergi mot latex är vanligast främst inom specifika yrkesgrupper som bland annat sjukvårdspersonal och lokalvårdare där användningen av gummihandskar är stor. Symptomen i form av eksem visas främst på huden då detta organ i första hand exponerats för latex. Andra symptom är nässelutslag, andningsbesvär och mat- och tarmproblem.

Korsallergi

Vanligtvis är det de mest känsligaste allergiker som korsreagerar mellan olika ämnen. Observera att varje korsreaktion är individuell. Som en känslig allergiker är det därför viktigt att vara uppmärksam på vilka allergen man reagerar negativt mot och vilket släktskap detta allergen är sammankopplat med. Korsallergi hos individer med björkallergi är vanligast.